Groundwater Workshop Thursday, January 30, 2025 9:00 am – 12:30 pm

American Legion Hall 1305 N. 1st Street Dixon, CA 95620

Dixon and Solano RCDs invite you to a groundwater workshop event to hear about the latest groundwater related topics.

Agenda:

9:00 am - 9:05 am

Opening, Welcome – Martha McKeen, Dixon RCD

9:05 am - 9:20 am (15 min.)

Solano Groundwater Sustainability Plan: An overview and updates - A brief overview
of the Sustainable Groundwater Management Act, discuss the current state of the
Solano Subbasin, and local activities of the Groundwater Sustainability Agency. –
Maritza Flores Marquez, PE, SCWA and Solano GSA



9:20 am - 9:50 am (30 min.)

• **Groundwater conditions in the Solano Subbasin:** An overview of groundwater level and quality conditions in the Solano Subbasin. GW data gaps and how we filled those gaps and webmap.— Nick Watterson, LSCE



9:50 am - 10:20 (30 min.)

Local Grower Panel: Practices that benefit groundwater. Hear from three local growers and their experiences. – Kelly Huff, Dixon RCD



BREAK 10:20 am – 10:40 am

10:40 am - 11:10 am (30 min.)

• Recharge on the farm: Practical considerations and options. Will groundwater recharge work on your farm? We will explore questions of site suitability, water source, and water quality considerations, illustrated by outcomes from the NRCS Pilot Project and an update on CA State Water Code § 1242.1. – Wendy Rash, NRCS



11:10 am – 11:30 am (20 min.)

• **SRCD projects around the county:** An overview of what SRCD does for groundwater quality management. – Amy King and Monica Quezada, Solano RCD



11:30 am -12:15 pm (45 min.)

• Computer Models Help Us Better Manage California Groundwater: A review of the statewide efforts to protect groundwater quality in agricultural and rural regions. How simulation tools help the ILRP coalitions in the development groundwater protection values and targets; how the use of models may benefit growers; and how models are continually checked and grounded in real data. – Thomas Harter, UC Davis



12:15 pm – 12:30 Noon (15 min.)

Final questions? Comments? Please fill out workshop evaluations.
 Thank you for attending! – Martha McKeen, Dixon RCD

- CDFA INMP selfcertification – 2.5 hours of CEUs pending
- Drinks and a light brunch will be served
- For questions about the event, contact Martha at 707.678.1655 x103
- To register, visit:

 https://www.dixonrcd.org/gw-register